Arto Nyberg ystävänpäivänä

Ystävänpäivänä ARTO NYBERG Teksti: Kaarina Pehkonen
Kuvat: Mailis Virolainen

​​​​​​​

Oletko tehnyt jotain erityistä? Oletko jollakin tavalla ajankohtainen? Oletko myös  mielenkiintoinen  persoona?  Jos vastasit näihin kysymyksiin ”kyllä”, Arto Nyberg voisi kelpuuttaa sinut sunnuntai-iltapäivän televisio-ohjelmaansa haastateltavaksi – tai keskustelemaan, kuten hän itse sanoo.

Toimittaja Arto Nyberg oli ystävänpäivänä Töölön kansallisten seniorien vieraana valottamassa hänen kaikkien tunteman televisio-ohjelmansa syntyä, eli miten  ohjelma tehdään.

Marssitetaan kolme ihmistä studioon ja sitten keskustellaan heidän kanssaan – helppoa kuin heinänteko? Niinhän sitä luulisi. Mutta yksittäisen sunnuntain ohjelman rakentaminen vaatii itse asiassa kolmelta ihmiseltä lähes viikon työn.  Nyberg kertoi, kuinka katsojia kiinnostavat mielenkiintoiset ja ajankohtaiset  persoonat etsitään: lukemalla päivittäin nivaska lehtiä; uutislehdistä tiedelehtiin, aikakauslehtiin ja juorulehtiin sekä seuraamalla eri medioita ja tapahtumia ympäri maata. Työryhmässään hänellä on  kaksi toimittajaa, jotka myös  etsivät haastateltavia sekä  mahdollisia vanhoja arkistotietoja, kuten uutisia, filmejä, juttuja ja kuvia vieraan elämän varrelta. Nämä vanhat asiat näytetään videoina sitten keskustelun yhteydessä värittämään ja taustoittamaan ohjelmaa.  

Toimittaja Nyberg kertoi valinneensa uransa siksi, että on kiinnostunut ihmisistä ja ihmisten tekemisistä. Poliitikko sinällään ei ole hänelle  tavoiteltu  studiovieras, koska poliitikko puhuu yleensä vain puolueensa asiaa. Vasta ajankohtaiset, erityiset  tapahtumat tekevät myös poliitikosta mahdollisen ja mielenkiintoisen keskustelukumppanin.    

Arto Nyberg -ohjelma on näkynyt tv:ssä sunnuntaisin jo 14 vuoden ajan. Hän on  51-vuotias ja näkisi itse mielellään jatkavansa ohjelmaa  eläkkeelle saakka. Ohjelman konsepti on yksinkertainen: kaksi ihmistä kohtaa Ja keskustelee. Ja puoli miljoona ihmistä katselee sitä. Jotain taikaa siinä täytyy olla.