Pianotaiteilija Esa Ylönen

Teksti ja kuvat: Kaarina Pehkonen


KEVÄÄN MALJA ESA YLÖSEN KONSERTTIA KUUNNELLEN    8.5.19


Töölön senioreiden kevätkauden viimeisen jäsentilaisuuden perinteinen kevätmalja juotiin pianotaiteilija Esa Ylösen säestämänä. Samalla saatiin kuulla mielenkiintoinen taiteilijan elämäntarina ”miten minusta tuli pianisti”. No, mitä muuta olisi voinut tulla kuin muusikko, kun pieni Esa-poika aikoinaan jo syöttötuolissa kuunteli musiikkia ja konttaili pitkin kirkon käytäviä vanhempiensa kirkkokuoroharjoitusten aikana. Pojasta tuli pianisti, pianonsoiton lehtori, kanttori – ja näyttelijäksikin olisi varmasti ollut edellytyksiä, niin vauhdikas, temperamenttinen ja myös sielukas oli hänen esiintymisensä.

Hyvin mielenkiintoisia taiteilijapersoonallisuuksia ovat olleet Esa Ylösen kertomien anekdoottien mukaan myös Jean Sibelius, Oskar Merikanto, Uuno Klami, Selim Palmgren ja Eino Kaski. Tarinaa seurasi aina Ylösen tulkinta jostain heidän pianosävellyksestään.

Esa Salosen elämän pitävät kiireisenä konserttimatkat, joita hän on tehnyt kymmeniin eri maihin ja myös ympäri Suomea.  Lisäksi hän tällä hetkellä viimeistelee nuottikirjaa Uuno Klamin pianoteoksista Villa Lantessa, Roomassa.  Hän on myös levyttänyt ja muutamia levyjä oli  mukana ostettavaksikin.   

Mielenkiintoisen tarinoinnin ja konsertin loppuhuipennukseksi Esa Ylönen yllätti kuulijat ja kertoi rakkaudestaan tangoon – suomalaisen ja argentiinalaisen tangon yhdistelmään. Yleisö saikin lopuksi kuulla huikean argentiinalaistyyppisen tulkinnan perisuomalaisesta Toivo Kärjen tangosta ”Täysikuu”.   
Ja kiireet eivät pianotaiteilijalla lopu: tangofestivaalikin on hänellä työn alla ja myös kolmen viikon kiertue Yhdysvaltoihin on edessä.  

----------

Ja sitten upean ohjelmaosuuden jälkeen töölöläiset palasivat omaan arkeensa ja perinteisten kevätarpajaisten pariin.  Arpajaisvoittopöytä oli runsas ja arvat tekivät kauppansa.