Olli Takanen; terveellinen ruoka

KOHTUUDELLA KAIKKEA -TERVEELLINEN RAVINTO                             10.4.2019

           

              Teksti: Kaarina Pehkonen
              Kuvat:  Kaarina Pehkonen ja Mailis Virolainen

Huhtikuun jäsentilaisuus vietettiin ravintola Perhossa kuuntelemassa keittiömestari Olli Takasen asiantuntevaa luentoa terveellisestä ravinnosta. Aihe kiinnosti ja 44-henkinen yleisö osallistui aktiivisesti  kommentoiden. Kuka määrittelee mitä on terveellinen ravinto? Eri trendit useimmin; milloin on hyväksi hiilihydraatiton, milloin rasvaton  ja milloin mikin. Totuus kuitenkin on, että trendejä ei kannata kirjaimellisesti noudattaa, vaan ajatella maalaisjärjellä. Keho tarvitsee proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvaa. Proteiineja tarvitaan soluntuotantoon ja niiden lähde on joko eläinkunnan tuotteet tai kasvikunnan tuotteet. Proteiinien  saantisuoritus on n. 1,3 g omaa painokiloa kohti eli 80 kg painava ihminen tarvitsee proteiineja  104 g/päivä. Parhaimmat proteiinilähteet ovat liha ja kala. Takasen esimerkkejä: 100 g (raakapaino) seuraavia tuotteita: broilerinfileessä 23 g proteiineja, keittokinkussa 20 g , valkoisessa  kalassa 23 g ja lohessa 18 g. Kasvikunnan tuotteista hyvä proteiininlähde on pavut: 60 g:ssa papuja on 13 g proteiinia. Yhdessä perunassa taas vain 2 g.

Päivän energiansaannista pitäisi olla 30 % rasvaa, joita onkin tarjolla aikamoinen kirjo. Periaatteessa pehmeät kasvisrasvat ovat paras vaihtoehto, mutta paistamiseen suositteli Takanen kuitenkin parhaiten kuumentamista kestävää voita tai voin ja rypsiöljyn yhdistelmää.  

Netissä ja lehdissä esitellyt muodikkaat superfoodit kehotti Takanen unohtamaan. Suomalainen mustikka ja muutkin kotimaiset marjat päihittävät ne mennen tullen. Myös makeutusaineet kannattaa jättää syrjään, erityisesti aspartaami. Sen liiallinen käyttö mm. virvoitusjuomissa voi olla jopa vahingollista. Paras makeutusaine on kohtuullinen määrä sokeria. Se on luonnontuote.  

Tämän päivän ruokapyramidin pohjana on kasvikset, marjat ja hedelmät. Sen jälkeen tulevat täysjyväviljatuotteet, vähärasvaiset maitotuotteet, kala, siipikarja, munat ja lihatuotteet.   

Terveellinen ruokavalio muodostuu tasaisesta ateriarytmistä, noin kolmen tunnin välein, tasapainoisesti valitusta, myös värikkäästä (kasvikset ja marjat) ravinnosta ja pehmeistä rasvoista. Ruoan pitää myös itsestä tuntua hyvältä. Herkkujakaan ei kannata kokonaan unohtaa.

Ja hyvään oloon vaikuttavat ruoan lisäksi myös elintavat. Keho vaatii myös riittävää määrää unta ja liikuntaa. Kun nämä asiat ovat kunnossa, ruokakin maistuu.   Yleisohjeeksi voisi tiivistää: kohtuudella kaikkea!

Luennon Perhossa päätti maukas kasvisproteiinia sisältävä salaatti, leipä sekä jälkiruoaksi hedelmästä tehty mousse ja kuppi kahvia.