Tarmo Ropponen vieraana

VIERAANA POLITIIKANTOIMITTAJA TARMO ROPPONEN     11.4.2018

Yleisradion vaalistudio, presidentinvaalien tai eduskuntavaalien vaalipäivän ilta ja studiossa ääntenlaskentaa selostamassa politiikan toimittaja Tarmo Ropponen tavaramerkkinsä keltaisen lyijykynän kanssa.  Tämä näky on monelle suomalaiselle tuttu televisiosta vuosikymmenten ajalta.

Nyt jopa henkilökohtaisesti pääsivät Töölön kansalliset seniorit tutustumaan tähän Suomen tunnetuimpiin kuuluvaan toimittajaan, kun hän saapui vieraaksi huhtikuun jäsentapahtumaan. Oli mielenkiintoista kurkistaa toimittajan maailmaan, uutisten tekemiseen sekä  median valtaan ja vaikuttavuuteen.     

Toimittajan työn dramaattisimpia hetkiä seurattiinkin muutaman vuosikymmenen takaisesta, kahdeksan minuutin mittaisesta uutistallenteesta,  jossa Tarmo Ropponen haastatteli Suomen tasavallan presidentin juuri  ”yleisistä syistä” erottamaa Suomen Pankin pääjohtajaa, jota pidettiin presidenttikandidaattina.   Tästä Ropponen halusikin keskustella ja kuulla mielipiteitä onko yleisön mielestä eroa entisten ja nykyisten toimittajien haastattelutyylillä, onko tyyli muuttunut kovemmaksi ja paljastavammaksi. Monen mielestä näin on. Ropposen mielestä pitääkin ”sivistyneesti koventaa otetta” verrattuna entiseen, koska ”mitä korkeammalla yhteiskunnan rappusilla on sitä suurempi vastuu on.”  Täytyy miettiä myös onko yhteiskunnan etu, että joku juttu kerrotaan.

Vilkasta keskustelua herätti myös Ropposen kysymys onko Suomen media luotettava. Suomessahan on sananvapaus, sananvapauslaki, mitä kaikissa maissa ei ole.  Perusuutisointi Suomessa  on tämän laajan näköalan omaavan  toimittajan mielestä luotettavaa. Hän kehotti uskomaan suomalaiseen journalismiin. Mutta se ei yksin kuitenkaan riitä, jos on kiinnostunut maailman menosta. Kannattaa seurata sekä ulkomaisia lehtiä että ulkomaisia, luotettuja uutis- ja ajankohtaiskanavia.    

Toimittaja Ropposen haastattelu- ja raportointitaidot ovat nykyään uudessa käytössä: hän opettaa kansanedustajille, poliitikoille ja myös päättäjille mediataitoja; miten median kanssa pärjätään ja  miten haastatteluissa toimitaan.

Viimeisin kehotus konkaritoimittajalta oli tällekin kuulijakunnalle: ”Olkaa kriittisiä, medialukutaito on tärkeä.”