Tutustuminen Hietaniemen hautausmaahanYhdistyksemme toukokuun kävelypäivä.

Teksti ja kuvat: Mailis Virolainen

Maanantaina 06.05.2019 klo 11.00. Kokoontuminen Hietaniemen hautausmaalle:

Mechelininkadulta Leppäsuon kohdalta olevasta portista on sisäänkäynti hautausmaalle.

Maanantai toukokuun aamu alkoi aurinkoisena, viileänä ja sitten se lämpeni. Varmasti moni seurasi miten aamu etenee päiväksi ja millainen kevään päivä on tulossa? Tämä sää oli meille tärkeä sillä se oli oman yhdistyksemme kävelypäivä. Meitä onnisti. Sää lämpeni ja tunnelma myös. Lähdimme yhdessä oppaamme Iiro Kajaksen kanssa Taiteilijankukkulalle.

Tämä tunnettu kukkula sijaitsee Hietaniemen hautausmaalla, joka on perustettu vuonna 1829. Se sijaitsee suurimmaksi osaksi Lapinlahden osa-alueella ja täyttää tänä vuonna 190 vuotta.

Saimme näin ”livenä” tutustua meidän tunnettujen erialojen taiteilijoihin, jotka olivat meille monin tavoin tuttuja joko tavattuamme heitä teattereista, TV:ssä ja jopa henkilökohtaisesti. Oppaamme kertomuksista välittyi asiantuntemus ja niin hauskoja juoruja matkan varrelta ja niistähän me tunnistamme monet kirjailijat ja näyttelijät.  Vaikka elämä oli silloin heidän elinaikanaan varsin köyhää ja rankaakin mutta elämä meni eteenpäin. Taide pysyy ja henkilöt elävät muistoissamme. Juhlia ei kuitenkaan unohdettu ja parantola oli joskus tarpeellinen. Tämähän on tuttua nykypäivänäkin?

Emme unohtaneet presidenttejämme.

Edesmenneet presidentit on haudattu Hietaniemen alueelle: Lauri Kristian Relander, Carl Gustaf Emil Mannerheim, Kaarlo Juho Ståhlberg, Risto Ryti, Juho Kusti Paasikivi, Urho Kekkonen ja Mauno Koivisto. Presigentti K. J. Ståhlbergia on haudattu Uudelle alueelle. Kuolleista tasavallan presidenteistä vain P. E. Svinhufvud ja Kyösti Kallio eivät lepää Hietaniemessä. Heidät on haudattu kotipaikkakunnilleen, Svinhufvud Luumäelle ja Kallio Nivalaan. Svinhufvud on Mannerheimin ohella ainoa presidentti, joka ei kuollut Helsingissä.

Kävelytapahtuman jälkeen nautimme maittavan lounaan Hietaniemen ravintola & Salissa kakkukahvineen.

Lauloimme lopuksi pianon säestyksellä ja kotiin lähdimme iloisina onnistuneesta päivästämme!