Vanhempi konstaapeli


Syksyn ensimmäiseen jäsentilaisuuteen saapui toinenkin vieras. Vanhempi konstaapeli Krister Paavilainen asteli paikalle täydessä sotisovassa, poliisin virka-asussa. Asia hänellä oli hyvin ajankohtainen: virka-asun esittelyn lisäksi seniorien elämään liittyvät turvallisuusasiat eli millaisia vaaratilanteita ja uhkatekijöitä tavalliseen elämään voi nykypäivänä sisältyä.

Merkittävimpiä ja hyvin yleinen on juuri vanhempiin ihmisiin kohdistuva pankkitietojen kalastelu, jossa pyritään saamaan pankkitunnukset usein poliisina esiintyen. Oikea poliisi ei koskaan kysy niitä, vakuutti Paavilainen. Hän kehotti kysymään poliisina esiintyvän nimeä ja virkanimikettä sekä vaatimaan virkamerkin näyttämistä. Samoin myös välittömästi soittamaan numeroon 112 tai poliisille suoraan, jos joutuu huijausyrityksen kohteeksi.  Varottavia tilanteita on myös tuntemattomat kotiin sisällepyrkijät tai kadulla lähestyvät  kaupustelijat, samoin kuin pankkiautomaatilla väijyvät salasanan kurkkijat.  


Konstaapeli Paavilainen sai yleisön keskustelemaan aiheesta ja monella olikin omakohtaisia negatiivisia kokemuksia. Turvallisuusasiat  tilaisuuden toisena aiheena muistuttivat itsekutakin olemaan taas vähän tarkkaavaisempi niin kotona ollessa kuin ulkona liikkuessa.