TÖÖLÖN KANSALLISET SENIORIT    10.10.2018   

Teksti Kaarina Pehkonen

Kuvat Mailis Virolainen

VANTAANJOENSUUSTA VIRONNIEMELLE

Töölössä saatiin kuulla mielenkiintoinen historiakatsaus 10.10.2018, kun aluearkkitehti Timo Kallaluoto Vantaan kaupungilta  oli kertomassa Helsingin synnystä.  

Jonkinlaista asutusta Kallaluoto kertoi nykyisellä pääkaupunkiseudulla olleen jo kivikaudesta asti. Erityisesti Myyrmäen ja Seutulan paikkeilta on tehty historiallisia löytöjä, mm. punamultahautoja. Keitä olivat ja mistä tulivat ensimmäiset asukkaat seudulle, sitä ei ole pystytty selvittämään.

Keskiajasta jo tiedetään enemmän. Ruotsalaisten siirtolaisten tiedetään saapuneen tänne jo n. 1200 luvulla Upplannista, joka on Helsinglandin maakunnassa keski-Ruotsissa. Ruotsinkielen Kallaluoto sanoi tulleen 1200-1400 -luvun ruotsista. Vantaanjoen seudulle aikoinaan syntynyt kirkkopitäjä olikin  sitten nimeltään Helsinge.

Ruotsin kuningas Kustaa Vaasan aikana Turku oli Suomen pääkaupunki, mutta kuningas ei oikein pitänyt siitä kauppapaikkana. Niinpä hän perusti Helsingin v. 1550 Vantaanjoen suulle. Kaupunki haluttiin myöhemmin vielä siirtää ja eri vaihtoehtoja punnittiin: vaihtoehto Santahamina oli parempi suolasatamana ja Sörnäisten niemelle ei mahtunut haluttua määrää taloja – 600 taloa olisi pitänyt mahtua, joten Helsinki  siirrettiin Vironniemelle,  nykyisen Kruunuhaan paikkeille v. 1640.  Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupunki Helsingistä tuli v. 1812 ja Suomen pääkaupunki v. 1917 kun Suomi itsenäistyi.

Timo Kallaluodon esitelmä oli hyvin tiivis ja monitahoinen katsaus nykyisen pääkaupunkiseudun historiaan sisältäen mielenkiintoisia yksityiskohtia, tarinoita ja paljon vuosilukuja. Hän sai historian tuntumaan elävältä. Kotiin astellessa oli hauska miettiä, että näittenkin katujen tilalla kenties ollut Kallaluodon mainitsema  ”Töölön tila” on tunnettu ja mainittu historiassa jo v. 1643, jolloin se on liitetty Helsingin kaupunkiin.